Венгерские СМИ о празднике Рождества Христова в Хевизе

Православные Рождественские богослужения в Хевизе сразу получили широкий положительный отклик в венгерских СМИ. Приводим краткую подборку ссылок на новостные сайты Венгрии с репортажами о православном богослужении, которое провел настоятель Хевизского прихода протоиерей Николай Ким.

http://www.kanizsaujsag.hu/

http://www.my-vengria.ru/

http://www.hirado.hu/

http://zaol.hu/

http://www.monitormagazin.hu/

http://travelo.hu/

Фото: Varga György / MTI

Ma ünnepelték Jézus születését az ortodox egyházban

Forrás: Duna Híradó | 2014. 01. 06. 19:23:00

Amíg a nyugati keresztényeknek ma véget ért a karácsony, az ortodox egyházban ma ünneplik Jézus születését. Magyarországon több ezer hívő készült a szentestére. Pomázon a hagyományoknak megfelelően ünnepeltek, Hévízre pedig idén is több száz orosz turista érkezett, hogy Magyarországon töltse az ünnepeket.

A hagyományos karácsonyi kalácsot mutatta a híradónak Szimics Milosné. A pomázi asszony már egy hete készül Jézus születésére. Családja még az 1600-as évek végén települt Magyarországra Koszovóból, azóta generációról generációra szállnak a hagyományok. „Aki ebbe beleszületett, és akinek ez volt a természetes, azt hiszem, az tovább viszi. Én látom a gyerekeken is, mert népismeretet tanítok az iskolában is, hogy van, aki rácsodálkozik, van, aki összehasonlítja, hogy ők hogy csinálják, hogy náluk már mennyire módosult»- mondta.

A helyi templomban is a hagyományoknak megfelelően tartották a szertartást. Jézus születésére tölgyégetéssel emlékeznek, így elevenítik fel, hogy az istállóban Jézusnak is ez adta a meleget.

Hévízre idén is több száz orosz turista érkezett, hogy Magyarországon ünnepelje a karácsonyt. Az egyik szállodában a szobák háromnegyedét oroszok vették ki. „Én kifejezetten az ünnepekre érkeztem ide, a karácsonyt és a szilvesztert töltöm itt, hogy az itteni módon ünnepelhessem meg ezeket» — mondta Anasztazia Bugaeva, aki először jár Magyarországon.

A konyhán a híradó forgatása idején már készült a karácsonyi menü: a szállodák különleges kínálattal készülnek ilyenkor, hogy minél inkább otthon érezzék magukat a vendégek. Pusztai Erzsébet, a Lotus Therme Hotel és Spa Hévíz szállodaigazgatója azt mondta: ilyenkor speciális orosz ételekkel bővítik a választékot, és ezt nagyon kedvelik az orosz vendégek. „Például borscs leves, szoljanka, egyéb orosz specialitások vannak ilyenkor a kínálatunkban” – emelte ki az igazgató.

Oroszországban is készülnek már a karácsonyra. A Megváltó Krisztus templomnál hosszú sorok kígyóznak, mert Görögországból most először Moszkvába szállították a napkeleti bölcsek ajándékait.

Kegyes Csilla az MTVA tudósítója elmondta, ilyenkor szinte megáll az élet a városban. „Oroszországban egyébként ilyenkor munkaszüneti napok vannak egészen sokáig, illetve iskolaszüneti napok, tehát az emberek szinte kötelezően elviszik a gyerekeiket a fenyőünnepségekre, a jolkákra, illetve elmehetnek itt Moszkvában a Gorkij parkban lévő hatalmas nagy jégpályára, ami Európa legnagyobb jégpályája” – mondta a tudósító.

Szentestére Betlehembe érkezett a görög ortodox pátriárka III. Teophilos is. A születés templomában éjfélkor celebrál misét a pátriárka, idén is több ezer hívő látogatott el Jézus születésének helyszínére.